Ivar Rova 1932-1952

Texten nedan är författad av Maj-Britt Rova.

Ivar Rova, son till Johan och Petronella Rova, omkom endast 20 år gammal, vid en tragisk drunkningsolycka under sin militärtjänstgöring. Han vilar i J.O Rovas familjegrav på kyrkogården i Bränna.

Johan och Petronellas son, Ivar, föddes som nummer 9 i en syskonskara på 12 och växte upp i Gyljen. Som ung man lämnade han dock hembygden för att se sig om i världen. Resorna till fjärran länder hade säkerligen blivit otaliga om han inte så tragiskt hade förolyckats i unga år.

När det var dags för Ivars militärtjänstgöring blev han placerad i flottan och befann sig i Stockholm den ödesdigra decemberdagen då Hårsfjärdens vatten krävde hans liv.

Det var under pågående militärtjänstgöring som Ivar skulle förtöja en båt, förtöjningstampen fastnade i honom och han drogs ned i det kalla vattnet. Hjälpen hann inte fram i tid och Ivar försvann i djupet. När hjälpen äntligen kom fram var livslågan släckt av det decemberkalla vattnet.

Sorgbudet fick familjen den 18 december 1952.

Ivar var en älskad familjemedlem. Han var känd som snäll, vänlig och hjälpsam och lämnade ett stort tomrum efter sig bland de anhöriga.

Den 24 december 1952 kom Ivar Rova till järnvägsstationen i Morjärv. Hans kista var svept med den svenska flaggan.

Gyljensonen var på väg hem för den sista vilan.

Det här inlägget postades i 1930-tal, 1950-tal, Foton, Gyljen, Rova och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ivar Rova 1932-1952

  1. Caroline skriver:

    Min mormor Signes bror 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s