Posten i Gyljen

Det är dags för pepparkaksbak på Brännagården den 25:e november 2010, när jag går dit tillsammans med Maj-Britt Rova för att träffa Lennart Lundström och Sune Isaksson. Bägge är födda och uppvuxna i Gyljen. Lennart är 83 år och Sune 84.

Lennart Lundström och Maj-Britt Rova

Lennart Lundström börjar med att berätta om posten i Gyljen; som från 1921 till 1964 skötte av hans mamma, Ester Lundström (Hagström som ogift) från Sandsjärv. Hon var gift med Nils Lundström, och hade förutom Lennart också sonen Daniel och dottern Gertrud som dog i TBC endast 15 år gammal.

Till att börja med var Gyljens postkontor inrymt i Herrgården, men flyttade 1921 till en egen lokal vid Kvarnbäcken. Från 1921 till 1964 sköttes postkontoret av Ester Lundström. Därefter, och fram till dess att postkontoret i Gyljen stängdes i maj 1971, sköttes postkontoret av hennes svärdotter – Inga Lundström, som var gift med Esters son Daniel. Ester Lundström omtalas som en ärlig och rättfram människa, som ibland kunde uppfattas som lite barsk. Samtidigt var hon snäll och omtänksam, och lät kunderna uträtta ärenden även efter det att postkontoret hade stängt. Hon lät också människor handla på kredit, och reglerade sedan skulden då deras löneutbetalningar kom. ”Det var fattiga och fina tider”, konstaterar Sune.”Vi behövde ju inga pengar egentligen.”

Posten i gyljen - då.

Posten i Gyljen - nu.

Annonser
Det här inlägget postades i 1920-tal, Gyljen, Kvarnbäcken, Posten i Gyljen och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s