Lastbilar från Nils Johanssons åkeri i Gyljen

Omkring 1929 startade Nils Johansson, ”Täll Nils” sitt lastbilsåkeri. Hans första lastbil, som syns på bilden nedan, var en Chevrolet av 1929 års modell, (50 hk), och köptes ramren i Luleå – hytt och flak fick man tillverka själv.

Till att börja med körde han gods av alla slag, bland annat varuleveranser åt Konsum i Gyljen, men skaffade senare även grusbil. De första lastbilarna hade inte tippbart flak, utan all last fick lastas på och av för hand.

Skröven 1938. Bilen är en Chevrolet av 1938 års modell, och drivs med gengas.

Omkring slutet av 1940-början av 1950-talet övergick Nils Johansson till virkeskörning, och körde under 50-talet virke åt SCA. Virkestransporterna gick ofta från Vänsjärv eller Tornedalen och ner till kusten; Vånafjärden, Karlsborg och på vintern Töre hamn.

Det tunga arbetet med att handlasta underlättades efterhand av olika hjälpmedel. Först kom den sk. Siljanskranen, som manövrerades med ett spel i ramen som med en lång vajer var fästat vid en träbom bakom hytten. Mot slutet av 50-talet kom Forslunds hydrauliska sidlyft (se bilderna nedan), sedan HIAB-kranarna som slutligen ersattes av baklastare med grip.

Det här inlägget postades i 1920-tal, 1930-tal, 1940-tal, 1950-tal, Arbetsbilder, Åkerier, Bilar, Chevrolet, Företag i Gyljen, Foton, Gyljen, Lastbilar, Nils Johanssons åkeri och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s